Bloemkool uit de oven
Over bloemkool uit de oven
Bloemkool uit de oven is een recept wat je in meerdere keukens tegenkomt. In dit recept wordt de bloemkool in de oven bereid op Italiaanse wijze. Zoals voor vrijwel alle Italiaanse gerechten geldt, geldt ook zeker voor de dit recept, zorg ervoor dat je de groente niet door en door gaar kookt. Italianen houden van een beetje 'bite'. Kook je de bloemkool te lang, dan wordt deze super zacht en bijna smots, en da's niet lekker....
Om de bloemkool op smaak te brengen is het echt belangrijk dat je deze eerst kookt in gezouten water. Doe je dit niet, dan is het daarna erg moeilijk om nog heel veel smaak toe te voegen, dus doe dit vooral. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de klassieke bechamelsaus die je maakt. Zeezout, peper en nootmuskaat zorgen ervoor dat de melk in de saus niet meer is te herkennen. De combinatie tussen de bloemkool en de bechamelsaus is natuurlijk een perfecte match. Helemaal als je hier nog die lekkere Parmgiano Reggiano kaas overheen laat smelten. Buon appetito!
Natuurlijk hebben wij nog veel meer recepten met bloemkool in de hoofdrol. Bekijk hiervoor onze pagina met bloemkool recepten.
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 10 mins
- Bereiding: 30 mins
- Hoeveelheid: Bloemkool recept voor 2 tot 4 personen
Ingrediënten
Voorbereiding
1De voorbereiding van dit recept voor bloemkool uit de oven is erg simpel. Snijd roosjes bloemkool van de stronk en spoel deze goed schoon. Schaaf de Parmezaanse kaas en verwarm de oven voor op 200 graden.
Bereiding
1Kook de bloemkool in een pan gezouten water 'al dente'. Dit duurt meestal zo'n kleine 10 minuten. Zorg ervoor dat je de bloemkool niet door en door gaar kookt, maar dat de roosjes nog wat bite hebben.
2Terwijl je de bloemkool maakt, start je met het maken van een bechamelsaus. Verwarm de room boter in een kleine pan met dikke bodem. Als de boter heet is, doe je de bloem in de pan. Roer de bloem met een garde goed door de boter, zodat er een roux ontstaat.
3Blijf de roux enige tijd met een garde roeren en voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Naarmate de temperatuur in de pan hoger wordt, zul je merken dat de bechamelsaus voor de bloemkool dikker wordt.
4Zorg ervoor dat de bechamel niet te dik blijft, deze mag best lekker 'lopen'. Als dit is gelukt, breng je de saus op smaak met wat zeezout, vers gemalen peper en een beetje nootmuskaat. De saus voor de bloemkool uit de oven in nu af.
5Als ook de bloemkool goed is gekookt, dan giet je de bloemkool af en doe je deze terug in de pan. Vervolgens doe je de bechamelsaus bij de bloemkool. Het is de bedoeling dat de roosjes volledig bedekt zijn met een dun laagje.
6Tot slot doe je de bloemkool in een ovenschaal en verdeel je de Parmezaanse kaas hier gelijkmatig over. Zet de schaal nu 15 minuten in de voorverwarmde oven. Na 15 minuten is de kaas gesmolten en is dit recept voor bloemkool uit de oven op Italiaanse wijze helemaal klaar. Buon appetito!