Cake uit Mantua (torta mantovana)

Cake uit Mantua (torta mantovana) Recept Cake uit Mantua 0 0 5 0

november 7, 2022

Recept Cake uit Mantua

Deze cake met een citroensmaakje is heerlijk luchtig en heel eenvoudig om te maken. De naam van deze cake doet vermoeden dat dit een typische lekkernij uit Mantua is, maar je zult in Prato moeten zijn om hem te proeven. Over de herkomst van de naam doen verschillende geruchten de ronde.

Wat mij betreft het meest geloofwaardige gaat als volgt: twee zusters uit Mantua op bedevaart naar Rome werden door Antonio Mattei, eigenaar van een banketbakkerij, ontvangen. Als dank gaven zij hem het recept van deze taart. De taart beviel hem blijkbaar zo goed dat hij naast de biscotti di prato – hier werd hij beroemd mee, het zijn de cantucci van tegenwoordig – de torta mantovana ging produceren.

Na 150 jaar bestaat de winkel nog steeds en mag je bij een bezoek aan Prato eigenlijk niet overslaan. Het originele recept staat vermeldt in het eerste ‘Italiaanse’ kookboek La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiare Bene van de Italiaanse schrijver en gastronoom Pellegrino Artusi. Heeft Pellegrino het recept gekregen van Mattei of... Hoe het ook zij, het is gewoon superlekker én eenvoudig, dus bakken maar.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 15 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 15 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: dolce recept voor 4 personen

Ingrediënten

150 gram zachte boter, in blokjes ( + extra voor het invetten)

150 gram suiker

1 heel ei + 4 eierdooiers (middelgroot)

citroenrasp van 1 citroen

1 theelepel bakpoeder

180 gram patentbloem

75 gram (garneer)amandelen, fijngehakt

poedersuiker

bakvorm van 22 cm doorsnede

Bereiding van de cake

1Verwarm de oven voor op 170° C (boven- en onderwarmte).

22. Doe de zachte boter met de suiker in een kom, roer er met een lepel doorheen en mix het vervolgens met een mixer tot een crème.

3Voeg de citroenrasp toe en mix één voor één het ei/eierdooiers doorheen.

4Mix zodra alle ei is opgenomen de bloem met de bakpoeder er doorheen.

5Beboter de vorm met een kwastje of stukje keukenpapier en bekleed met bakpapier.

6Doe het cakebeslag in de vorm en strijk glad met een spatel.

7Bedek de oppervlakte met amandelen en druk een heel lichtjes aan zodat ze straks bij het aansnijden goed blijven zitten.

8Bak de cake in circa 30-35 minuten gaar.

9Laat afkoelen en haal uit de vorm. Bestuif de taart met poedersuiker.

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.