Canestrelli-koekjes

Canestrelli-koekjes Recept Canestrelli - Italiaanse koekjes 0 0 5 0

november 7, 2022

Recept Canestrelli - Italiaanse koekjes

Canestrelli zijn heerlijke, kruimelige koekjes bestrooid met poedersuiker. Van origine komen de koekjes uit Ligurië en Piemonte. Canestrelli worden in basis gemaakt met eenvoudige ingrediënten (bloem, boter, poedersuiker en eieren). Door het gebruik van maïzena wordt het koekje heerlijk bros en smelt werkelijk op je tong!

Opvallend is dat de eieren niet rauw door het deeg gaan, maar eerst gekookt worden. Het eiwit gebruik je niet, alleen de dooiers gaan door het deeg. Vervolgens wordt het deeg uitgerold en worden er de typische canestrelli-vormpjes uitgestoken in de vorm van een soort kleine bloem met een gaatje in het midden.

Gebruik willekeurig welke uitsteekvormpjes je ook maar hebt, de smaak zal er niet minder om worden. Voor het gaatje in het midden heb ik een spuitmondje van een spuitzak gebruikt. Een heerlijke lekkernij voor bij de thee en ook leuk om cadeau te doen!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 15 mins
  • Bereiding: 20 mins
  • 15 mins

    20 mins

  • Hoeveelheid: dolce van ongeveer 40 koekjes

Ingrediënten

200 gram bloem

140 gram maïzena

1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille-extract

100 gram poedersuiker

200 gram roomboter (koud), in blokjes

rasp van 1 citroen

4 eieren

uitsteekvormpjes

Bereiding van de koekjes

1Breng water aan de kook en kook de eieren in 8 minuten hard.

2Pel de eieren en haal de dooier eruit. Laat afkoelen. Je gebruikt in dit recept alleen de dooiers. Gooi de rest niet weg, maar gebruik het bijvoorbeeld als beleg voor op brood.

3Doe de bloem, maïzena, vanillesuiker, poedersuiker, blokjes boter en de citroenrasp in een kom en mix dit tot het zich wat meer vermengd.

4Pak nu de eierdooiers en wrijf dit met de achterkant van een lepel door een fijne zeef in de kom. Meng alles nog even door elkaar.

5Stort de inhoud van de kom op een werkblad en kneed het door met je handen tot je een compact deeg hebt gevormd.

6Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

7Haal het deeg uit de koelkast en verwarm alvast de oven voor op 170° C (boven- en onderwarmte).

8Rol het deeg op een bebloemd werkblad gelijkmatig uit tot ongeveer 8 millimeter dikte.

9Steek de koekjes uit en steek ook een gat uit in het midden van het koekje.

10Plaats de koekjes met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat.

11Doe alle restjes deeg bij elkaar en rol dit weer opnieuw uit om er nog meer koekjes uit te halen. Tip: bak van de ‘gaatjes’ mini-koekjes.

12Bak de koekjes in ongeveer 18 minuten gaar. De koekjes moeten licht van kleur blijven.

13Laat afkoelen op een rooster en bestuif met poedersuiker. Bewaar luchtdicht om ze krokant te houden.

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.