Gegratineerde bloemkool

Over gegratineerde bloemkool
Dit recept voor gegratineerde bloemkool bevat volop Italiaanse elementen, namelijk een heerlijke bechamelsaus en 'good old favorite' Parmagiano Reggiano. Doordat de bloemkool helemaal is bedekt met die heerlijke bechamelsaus, krijgt de bloemkool een heerlijke zachte smaak. En de Parmagiano Reggiano zorgt voor een heerlijke 'verwenlaag' bovenop de bloemkool. Echt een gerecht om van te smullen! Je kunt er ook voor kiezen om wat van de kaas te smelten in de bechamelsaus, zodat je de Parmagiano Reggiano op 2 manieren kan proeven, ook errug lekker al zeggen we het zelf!
Voor meer lekkere recepten, kijk je natuurlijk gewoon even tussen het volledige overzicht met Italiaanse recepten.
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 10 mins
- Bereiding: 30 mins
- Hoeveelheid: bloemkool recept voor 2 tot 4 personen
Ingrediënten
Voorbereiding
1Snij de kleine roosjes van de bloemkool en verwijder de harde stronk. Schaaf de Parmigiano Reggiano en hak de peterselie helemaal fijn. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bereiding
1Kook de kleine roosjes bloemkool ongeveer 8 tot 10 minuten, zodat de bloemkool beetgaar is. Tijdens het koken van de bloemkool, maak je de bechamelsaus.
2De volgende stap is het maken van een 'roux'. Smelt de boter in een pannetje met dikke bodem en als de boter niet meer schuimt, doe je de bloem in het pannetje. Roer de bloem goed door de boter, zodat er een mooie gladde substantie ontstaat. Laat de roux een paar minuten zachtjes koken. Doe je dit niet dan proeft de saus erg korrelig. Schenk daarna beetje bij beetje de melk door de roux, zodat er een bechamelsaus ontstaat. Breng de saus op smaak met vers gemalen peper, zeezout en nootmuskaat. Optioneel kun je ook alvast een klein beetje Parmigiano Reggiano door de saus heen smelten. Hierdoor wordt dit recept voor gegratineerde bloemkool lekker kazig.
3Als de bloemkool beetgaar is, giet je deze af en doe je deze terug in de pan. Schep wat bechamelsaus over de bloemkool en zorg ervoor dat alle roosjes zijn bedekt. Doe de bloemkool nu in een ovenschaal, doe de resterende bechamelsaus er overheen en bedek de inhoud van de schaal met een lekkere laag Parmigiano Reggiano. Zet de schaal in de oven voor de duur van ongeveer 15 minuten en de dit recept voor gegratineerde bloemkool is helemaal klaar. Buon appetito!
Gerelateerde recepten
2 Reviews
esther.
september 28, 2017
Goede manier om bloemkool eens anders te serveren. Ik ben ook blij met het makkelijke recept voor bechamelsaus. Fijn dat jullie zoveel tips voor groenten geven
Michel
mei 15, 2021
waar blijft de peterselie?