Pastasaus

Pastasaus Pastasaus 5 0 5 11

maart 17, 2015

Pastasaus

Over pastasaus

De lekkerste pastasaus maak je natuurlijk gewoon zelf en hier hoeft absoluut geen potje aan te pas te komen. Voor echte verse pastasaus gebruik je logischerwijs alleen verse producten. Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten Italiaanse pastasauzen, maar dit recept helpt je om te komen tot een goede basis pastasaus. Als je deze onder de knie hebt, hoef je ook niet bang te zijn voor pastasauzen met meer ingrediënten en een complexere bereiding.

Naast dit basis recept voor pastasaus heeft Italië vele bekende en inmiddels klassieke pastasauzen voortgebracht. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn:

- Amatriciana - tomatensaus met pancetta en witte wijn
- Arrabiata - 'boze' vegetarische tomatensaus
- Bolognese - tomatensaus gevuld met heerlijk gekruid gehakt
- Carbonara - romige saus op basis van ei met pancetta, Pecorino en Parmagiano Reggiano

En nog veel meer welke 1 voor 1 aan deze pagina zullen worden toegevoegd...
Je kunt natuurlijk ook gewoon even kijken in ons overzicht met pastasaus recepten.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 20 mins
  • 10 mins

    20 mins

  • Hoeveelheid: pastasaus recept voor 2 personen

Ingrediënten

4 tomaten

1 sjalot

1 teen knoflook

2 takjes verse oregano

10 blaadjes basilicum

2 eetlepels tomatenpuree van Mutti

Verse peper

Zeezout

3 eetlepels olijfolie

Voorbereiding

1Voor het maken van een lekkere pastasaus is het aan te raden om eerst alle ingrediënten te snijden en klaar te zetten, voordat je begint te kokkerellen. Ontvel de tomaten en verwijder de pitjes. Mocht je dit nog nooit eerder hebben gedaan, bij deze een trucje om dit op een snelle manier te doen. Zet een pan water op het vuur en breng deze aan de kook. Ondertussen zet je met een mes een kruisje in de onderkant van de tomaat. Doe de tomaten ongeveer 15 seconden in het kokende water en haal deze dan gelijk uit de pan. Laat de tomaten schrikken met ijskoud water. Nadat je dit hebt gedaan, trek je het velletje heel makkelijk van de tomaten.

2Verwijder de schil van de knoflook en de sjalot en snij deze in kleine stukjes. Verwijder de blaadjes oregano van de takjes en scheur de blaadjes basilicum in 2 tot 3 stukken, afhankelijk van de grootte van de blaadjes.

Bereiding

1Als alle ingrediënten voor je staan is het tijd om de pastasaus te bereiden. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook en sjalot. Je zult merken dat de geur van de knoflook en de sjalot helemaal loskomt. Om deze geur nog lekkerder te maken voeg je na 1 tot 2 minuten de blaadjes van 1 takje oregano toe. Na nogmaals 1 tot 2 minuten doe je de tomaat in de pan. Laat de saus nu enige tijd op het vuur staan zodat de smaak van pastasaus zich kan ontwikkelen. Afhankelijk van wat je bij de pastasaus serveert kan dit 10, 20 of zelfs wel 30 minuten zijn. Zorg er wel voor dat de saus niet te ver indikt. Ook dit kun je eenvoudig oplossen door een beetje water toe te voegen. Eventueel zou je ook een klein scheutje Italiaanse droge witte wijn kunnen overwegen voor een nog rijkere smaak.

2Geef de tomaat ongeveer 5 tot 10 minuten de tijd om zacht te worden. Roer de tomaat goed door de pan, zodat de smaak van de knoflook, sjalot en oregano maximaal wordt benut. Voeg de tomatenpuree toe aan de saus voor een nog intensere smaak. Doe ook de blaadjes basilicum in de pan en breng de pastasaus op smaak met verse peper en zeezout. Tomaat en zeezout gaan heerlijk samen, wees daarom niet bang om zout toe te voegen aan de pastasaus. Let op, voeg beetje bij beetje het zout toe en proef natuurlijk voordat je extra zeezout toevoegt. Geniet van deze zelf gemaakte heerlijke verse pastasaus! Buon appetito!

Gerelateerde recepten

12 Reviews

Tjerk Kleisma

september 16, 2018

Ciao Ivonne,
Natuurlijk bedankt voor jouw reactie.
In dit recept kon in wortel, bleekselderij en ui niet terugvinden.
Maar mocht jij deze ingrediënten willen gebruiken voor het bereiden van een pastasaus dan adviseer ik je om de delen ongeveer gelijk te laten. Dus bijvoorbeeld 100g wortel, 100g ui en 100g bleekselderij. Maar goed, het is en blijft de Italiaanse keuken, dit komt echt niet op de gram nauwkeurig.

Mocht jij meer vragen hebben over recepten, stel deze dan gerust!
Saluti, Tjerk

Ivonne

september 1, 2018

Wat is de verhouding tomaten wortels ui en bleekselderij? Die kon ik zo snel niet vinden.
Alvast bedankt.

Danielle Schwennen

juni 26, 2017

Heerlijke basis voor een mooie pastasaus…echt superlekker

Manon

mei 5, 2017

heerlijke saus als basis voor mijn pastagerechten, ik heb het wel maal 4 gedaan, want dan heb je ook nog wat voor je bezoek.. extra groenten appart geroerbakt..courgette,prei,champignons en een beetje paprika en groene boontjes (voor de kleur), Heerlijk

Ina Frijters

oktober 21, 2016

Een hele lekkere pastasaus heerlijk.Ik heb alleen geen verse oregano ingedaan maar uit een potje ik kon het niet vers krijgen in de winkel.
Hartelijk bedankt voor het recept

Carla

januari 26, 2016

Heerlijke saus, heb er alleen extra 1.5 dl groenten bouillon bij gedaan om het wat dunner te maken, heerlijk met paprika, champignons en rode uien.
TOP TOP TOP

Pien

maart 29, 2015

Tjerk bedankt voor het antwoord. Als de tomaten rijp zijn ga ik deze saus maken. Ik heb tomaten en potten zat.

Tjerk Kleisma

maart 29, 2015

Beste Pien,

Allereerst bedankt voor jouw reactie & leuke vraag. En het is natuurlijk altijd een goed idee om grote hoeveelheden pastasaus te maken!

Bij het maken van pastasaus op basis van verse tomaten kun je inderdaad hetzelfde principe hanteren als met jam. Doordat de potten vacuum zuigen, wordt de houdbaarheid van de pastasaus gegarandeerd.

Veel succes!

Met vriendelijke groet,

AllesOverItaliaansEten.nl

Pien

maart 29, 2015

Graag zou ik grotere hoeveelheden pasta saus maken en net als de door ons eigen gemaakte jam in potten doen voor later om te gebruiken. Kan ik dat op dezelfde manier als ik van verse tomaten pasta saus maak. Met zelfde bedoel ik, poten steriliseren met sodat water, goed omwassen, weer even in kokend water voor gebruik voordat dan de pasta saus erinkomt. Potten helemaal afvullen en op zijn kop zetten paar uur alvorens ze in de kast gaan.
Ik weet eigenlijk niet of dit ook met deze saus zou kunnen. We gaan zoveel verse tomaten krijgen dit jaar dat ik er iets mee zal moeten en dit lijkt me lekker.

BEdankt Pien

Tjerk Kleisma

maart 29, 2015

Beste Anja,

Bedankt voor jouw reactie!
Voor deze pastasaus worden de blaadjes van het tweede takje oregano gebruikt om de pastasaus mee te garneren. Eventueel kun je er ook voor kiezen om de blaadjes net voordat de pastasaus klaar is door de saus te roeren.

Veel kookplezier en geniet van de pastasaus!

Mvg,

Tjerk
AllesOverItaliaansEten.nl

Anja

maart 29, 2015

Heb een vraagje, er worden 2 takjes oregano gebruikt, 1 takje gebruik je 1 a 2 min nadat je de sjalot en knoflook hebt gefruit, er wordt echter nergens meer gesproken over het 2de takje oregano, wanneer voeg je die dan toe?

Christine

maart 29, 2015

lekkere eenvoudige saus en met wat Parmezaanse kaas erop, een fijne vegetarische maaltijd

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.