Pici met ragu

Over pici met ragu
Pici is een soort pasta die met name in het midden van Italië veel wordt gegeten. Vooral in Toscane en Umbria is Pici erg populair en is eigenlijk niets anders dan lange pasta welke dikker is dan spaghetti en bucatini. Traditioneel wordt Pici geserveerd met een stevige vleessaus, ook wel Ragu genoemd. Ragu kan worden gemaakt van vele soorten vlees zoals rund, konijn of everzwijn. In dit recept voor Pici met ragu hebben wij ervoor gekozen om verse worsten te halen bij de slager en deze uit elkaar te halen. Overigens kun je ragu op talloze wijzen maken door witte en rode wijn met elkaar af te wisselen of te variëren met verschillende soorten bouillon. Ook kun je ervoor kiezen om de tomaten weg te laten en de ragu alleen met wijn en bouillon te bereiden. Hierdoor ontstaat een bijzondere, karakteristieke smaak. Voor welke variant je ook kiest, succes gegarandeerd, buon appetito!
Voor meer pasta recepten, kun je gewoon terecht in ons volledige overzicht met pasta recepten!
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 10 mins
- Bereiding: 3 hrs
- Hoeveelheid: pasta recept voor 4 personen
Ingrediënten
Voorbereiding
1Snij de worsten open en haal het vlees van de worsten uit het velletje. Verwijder de schil van de knoflook en de sjalotten en snij deze daarna in kleine stukjes. Verwarm de runderbouillon.
Bereiding
1Verwarm de boter in een koekenpan. Als de boter is gesmolten, dan doe je het vlees van de worsten in de pan. Bak het worstvlees hard aan, zodat dit lekker bruin en knapperig wordt. Dit geeft de meeste smaak. Vervolgens doe je ook de sjalot, knoflook en Italiaanse kruiden in de pan. Bak deze ingrediënten 2 tot 3 minuten mee, zodat de smaken goed los komen.
2Blus de inhoud van de pan af met de rode wijn. Laat de rode wijn volledig inkoken, zodat er na een minuut of 5 aanbaksels in de pan ontstaan. Als dit het geval is, doe je de gepelde tomaten, de tomatenpuree en de bouillon in de pan. Voeg gelijk een eetlepel zeezout toe en maal er lekker wat verse peper doorheen. Doe de deksel op de pan en laat de ragu nu 2 tot 3 uur zachtjes op het vuur staan en roer de ragu regelmatig door.
3Na 2 tot 3 uur haal je de deksel van de pan en controleer je of je tevreden bent met de smaak. Om de ragu hoger op smaak te krijgen kun je ervoor kiezen om extra zout en eventueel ook nog wat extra tomatenpuree toe te voegen. Laat het overtollig vocht van de saus verdampen, terwijl je ondertussen de Pici bereidt.
4Breng een pan water aan de kook en doe hier de Pici in samen met een eetlepel zeezout. Kook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking 'al dente'. Als dit het geval is, dan giet je de pasta af en gaat deze weer terug in de pan. Roer gelijk wat van de ragu door de Pici om te voorkomen dat deze gaat plakken.
5Dien de Pici met ragu op en strooi hier wat peterselie overheen en bestrooi rijkelijk met Parmagiano Reggiano. Dit recept voor Pici met ragu is nu helemaal klaar. Buon appetito!
Robin
september 30, 2020
Dit recept is echt fantastisch! Sinds ik hem ontdekt is het mijn ‘standaard’ recept geworden voor een pasta met rode saus. Ik eet nog net niet mijn vingers erbij op.