Risi e bisi (rijst met doperwten)
Risi e bisi is een typisch gerecht uit de Venetiaanse keuken dat traditioneel wordt geserveerd in het voorjaar. Bisi is Venetiaanse dialect voor doperwten, waar doperwten in het Italiaans normaal gesproken piselli worden genoemd. Risi e bisi betekent dus letterlijk ‘rijst met doperwten’. Gelukkig kan deze heerlijke risotto het hele jaar door worden gemaakt, omdat ook doperwten uit de diepvries prima geschikt zijn voor dit gerecht.
Risi e bisi is een typisch gerecht uit de Venetiaanse keuken dat traditioneel wordt geserveerd in het voorjaar. Bisi is Venetiaanse dialect voor doperwten, waar doperwten in het Italiaans normaal gesproken piselli worden genoemd. Risi e bisi betekent dus letterlijk ‘rijst met doperwten’. Gelukkig kan deze heerlijke risotto het hele jaar door worden gemaakt, omdat ook doperwten uit de diepvries prima geschikt zijn voor dit gerecht.
Het lijkt erop dat de oorsprong van dit gerecht een koninklijk tintje heeft: het is niet bekend wie het heeft bedacht, maar het was een traditie in de stad Venetië om risi e bisi aan de Doge aan te bieden ter gelegenheid van de patroonheilige van de stad, San Marco, op 25 april. Hoewel risi e bisi misschien niet meer op dezelfde manier wordt geassocieerd met deze feestdag, blijft het een populair gerecht in Venetië en wordt het vaak gegeten tijdens speciale gelegenheden en in het voorjaarsseizoen wanneer doperwten vers verkrijgbaar zijn.
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 10 mins
- Bereiding: 35 mins
- Hoeveelheid: Risotto gerecht voor 4 personen
1reng de groentebouillon aan de kook en kook hierin de doperwten gedurende 5 minuten. Verwijder vervolgens de doperwten met een schuimspaan.
2Schep 100 gram doperwten in een hoge maatbeker en voeg een scheutje bouillon toe. Pureer de doperwten fijn met een staafmixer. Zet opzij voor later gebruik.
3Bereid de overige ingrediënten voor: snipper de ui fijn, hak de peterselie en rasp de Parmezaanse kaas.
4Verwarm de olijfolie in een grote pan en voeg de spekjes en fijngesneden ui toe. Bak gedurende 5 minuten, tot de ui zacht is en de spekjes knapperig zijn.
5Voeg de arborio rijst toe aan de pan en bak deze 1 minuut mee met de spekjes en ui. Voeg vervolgens 2 soeplepels hete bouillon toe. Roer regelmatig door en voeg steeds meer bouillon toe zodra de vorige bijna is opgenomen.
6Voeg halverwege het koken de gehakte peterselie toe aan de risotto.
7Meng kort voordat de rijst gaar is (ongeveer 20 tot 25 minuten, check hiervoor de verpakking), de doperwtencrème en de rest van de doperwten door de risotto.
8Zodra de risotto gaar is, voeg de boter en geraspte Parmezaanse kaas toe. Haal de pan van het vuur en meng alles goed door elkaar.
9Laat de risotto 5 minuten rusten met de deksel op de pan alvorens te serveren.