Toscaanse pastasaus – Ragu Toscano
Over dit recept voor Toscaanse pastasaus
Als je naar Toscane gaat, dan is de kans groot dat je weer hele andere pasta's eet dan in de rest van Italië. Zoals ik wel vaker heb verteld, iedere regio kent haar eigen lokale gerechten. Ditzelfde geldt voor de manier waarop de pastasauzen worden gemaakt. In Toscane vind je daarom vaak gerechten op de kaart waarbij 'Ragu Toscano' wordt geserveerd. Vaak wordt deze lokale saus geserveerd met Tagliatelle, Pappardelle of Pici. Deze laatste pastasoort is ook weer echt een lokaal ingrediënt wat je in andere Italiaanse regio's niet gaat terugvinden.
Dan over de saus zelf. Voor het lekkerste resultaat worden natuurlijk de lekkerste lokale ingrediënten bij elkaar gezocht. Dit geldt zowel voor het vlees, maar natuurlijk ook voor de wijn die wordt gebruikt. De Soffritto heb ik kort geleden al eens uitgelegd. Mocht jij dit gerecht willen maken, koop dan het vlees bij de slager en haal de wijn bij de wijnhandel of de slijter. Stel dat je een keertje in Toscane bent en een keuken tot je beschikking hebt, ga dan naar een lokale markt voor verse ingrediënten. En ook daar zal ongetwijfeld een goede slager en Enoteca zitten. Veel plezier met het bereiden van de Toscaanse pastasaus!
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 10 mins
- Bereiding: 1 hr
- Hoeveelheid: pastasaus recept voor 4 personen
Voorbereiding
1Maak een Soffritto van de ui, wortel en bleekselderij. Verwijder hiervoor de schil van de ui, spoel de bleekselderij schoon en verwijder de boven- en onderkant en schil de wortel. Snijd deze groenten nu helemaal fijn.
2Verwijder de schil van de teen knoflook. Druk de knoflook plat met een groot mes en snijd deze daarna in kleine stukjes. Snijd de worst open, haal het vlees eruit en meng dit met de twee soorten gehakt.
Bereiding van de saus
1Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de Soffritto. Het bakken van de groenten duurt ongeveer 5 minuten, zodoende komen de smaken goed los.
2Vervolgens doe je al het vlees in de pan samen met de gesneden knoflook. Bak het vlees helemaal uit, zodat dit mooi bruin en lekker knapperig wordt. Ook dit kan zomaar enige tijd duren, zo'n 5 tot 10 minuten. Hierdoor wordt de pastasaus wel extra lekker!
3Blus de inhoud van de pan af met de Toscaanse rode wijn. Geef de ingrediënten wederom een paar minuten de tijd om de smaak van de wijn op te nemen.
4Als laatste gaan dan de gepelde tomaten in de pan samen met de takjes rozemarijn. Plet de tomaten in de pan en voeg gelijk wat vers gemalen peper en wat zeezout toe. Breng de saus tot aan de kook, draai het vuur op laag en laat vervolgens lekker een paar uur pruttelen met de deksel erop.
5Roer de saus af en toe door gedurende de kooktijd. Mocht de saus nog te vochtig blijven, dan kun je er voor kiezen om de deksel van de pan te halen en de saus in te laten koken. Zonder deksel gaat dit proces veel sneller.
6Na een paar uur proef je of je tevreden bent met de smaak. Eventueel kun je nog wat zeezout toevoegen. Haal de takjes rozemarijn eruit en deze heerlijke onvervalste Toscaanse pastasaus is helemaal klaar!
Gerelateerde recepten
3 Reviews
Vincent
augustus 7, 2019
Lasagna van gemaakt met bechamel en mozarella, legendarisch!!!
Vincent
maart 19, 2019
Heerlijk recept!!! Bedankt, ga hem ook een keer in lasagna proberen
Roelie
juli 30, 2020
Paar keer gemaakt de ragu heeerlijk zeker een aanrader